Ads 468x60px

19 Şubat 2014 Çarşamba

Film Tavsiyesi - What if…(An…) – 2012

Öncelikle karışıklık olmasın, filmin orijinal adı “An…”. Ama İngilizce'ye çevirisi “What if” olarak yapılmış. “What if” diye 2010 yılında çıkan bir Amerikan filmi daha var. Ama kendisini tanıtmam etmem.


“An…” filmi Christoforos Papakaliatis'in hem yazıp hem yönettiği, hem de başrol oynadığı bir Yunan filmi. Hani coğrafyaların yakınlığından mıdır, tip ve kültürlerimizin benzerliğinden midir nedir, sanki Ege’de çekilmiş bir Türk filmi gibi hissettim ben.
Konusu itibariyle biraz Sliding Doors (Rastlantının Böylesi) filmini hatırlıyor. Yine bence bu film, yukarıda bahsettiğim nedenlerden dolayı daha gerçekçi geldi bana.

Biraz konuya girersek;

Köpeği ile yaşayan ve yalnızlığından hiç şikayetçi olmayan bir adam. Bir seçim yapıyor. Ufacık bir seçim. Köpeğiyle akşam yürüyüşe mi çıkmalı yoksa –“bugün de bahçede takıl başka zaman çıkarız” seçeneğini mi kullanmalı.

İşte film buradan itibaren ikiye ayrılıyor ve paralelleşiyor.Evden uzaklaştıklarında neler oluyor? Evde kalmaya karar verdiklerinde neler oluyor?... Ve hiçbir şey çok abartı değil, filmi izlerken "ya burası da çok saçma" demiyorsunuz. Gayette herkesin başına gelebilecek bir akış her iki yaşamda.


Filmin sonunda yaptığım çıkarım şuydu: “Gerçekten her işte bir hayır var!.Her seçimimiz farklı bir sonuç doğuruyor, ve sadece bizi değil belki de tanımadığımız bir çok kişiyi etkiliyor bu seçimler. Hayatınızın en kötü döneminde olduğunuzu düşünebilirsiniz. O günlerde bile gelecekten ümidinizi kesmemelisiniz.”

Bence bir film için yeterince güzel bir mesajdı.

Özellikle Amerikan filmlerinden sıkılanlar; sıcak, keyifli ve romantik bir Avrupa filmi size çok iyi gelecektir.


2 yorum:

  1. İzledim, beğendim, tavsiye ediyorum! Film aynı zamanda Yunanistan'daki ekonomik krizin günlük hayatı nasıl etkilediğini de gösteriyor. Bu güzel öneri için teşekkür ederim...

    YanıtlaSil

 

Bumerang

Bumerang - Yazarkafe