Ads 468x60px

28 Kasım 2013 Perşembe

Kelimelerin Dili


İlkokul yıllarında Türkçe kitaplarımızda her hikâyeden sonra Okuduğumuzu Anladık Mı? Kelimelerin Dili gibi başlıkların altında cevap vermemiz gereken sorular olurdu.

Yeni kelimeler öğrenirdik ve onları cümle içinde kullanırdık. Çok büyük işkenceydi ve genelde 3 kelimelik akla zarar  cümlelerle sonuçlanırdı. Ben televizyon gördüm :)

Tabi kelime öğrenmenin yaşı yok. Hala birçok yeni kelime öğreniyoruz gündelik hayatlarımızda…

Şimdi minik oğlum Burak’ta her gün yeni bir kelimeyle bizleri şaşırtmaya devam ediyor.


Burak şu an 14,5 aylıksın. Ve bizlere daha bu küçücük yaşında, küçücük boyunla neler neler anlatıyorsun? :

1. Dede - Dedem: İlk kelimen. Tam 7 aylık olduğun gün söylemiştin. Tabi bu işe en çok sevinen deden oldu:)

2. Baba - Anne, Babam- Annem: Bizi tanıyorsun. Odadan çıkınca Annem diye peşimden gelmen, babam diye koşturman ve sızlanman bizi çok güldürüyor. Baba kelimesini daha çabuk öğrenip, daha sık kullanman azcık kıskanmama sebep olsa da annem dediğinde tüm dünya benim oluyor.

3.  Karga: Sokakta kargaları görüp karga diye peşinden koşuyorsun.

4. Mandalina: Nam-ı değer Mann. Henüz tam mandalina diyemiyorsun ama çöpte mandalina kabuğu görsen bile Mann, Mann diye tutturmaya başlıyorsun Meyveyi çok seviyorsun.

5. Mama: Bazen acıktığını belli etmek için biberonu eline alıp eteğimi çekiştirmeye başlıyorsun. Mama, mama deyip ben mamanı hazırlayana kadar yanımdan ayrılmıyorsun. Sonra biberonu kapıp oyununa geri dönüyorsun.

6. Su: Genelde brrnn diye sesleniyorsun. Su istediğini çok kolay anlıyoruz. Bu  sefer su  biberonunu alıp brnn diye sesleniyorsun.  

7. Aslan Ne Yapar: Roaaarr.. Bir kelime değil ama aslan taklidinden de bahsetmeden olmazdı.

8. Kedi Ne Yapar: Miyavv.. Sokakta her gördüğün kedi-köpeğin arkasından miyav diye koşturuyorsun. İlk kediyle babaannenin evinde tanıştın. Halanın kedisini çok sevdin.

9. Attım: Eline aldığın her topu attım demeden atmıyorsun. Sonra peşinden koşup tekrar atıyorsun. Attım da ilk kelimelerinden biriydi. Şimdi dışarda top oynayan birilerini görünce hemen attım’ı yapıştırıyosun :)

10. Açtım: Bu açmak olayı az biraz başa bela. Lambaları açıp kapatıyorsun. Gece sık sık karanlıkta oturmak zorunda kalıyoruz. Çünkü açtığım lambayı hemen kapatıyorsun ve açtım diyorsun:) Yine dolap kapaklarını aç aç diyerek açıyorsun ve içinde ne varsa çıkarıp yere atmayı çok seviyorsun.

11. Vermem: Bak bu çok olumsuz bir tutum:) Bunu bırakman gerek. Eline yasak ne geçerse vermem diye koşarak uzaklaşıyorsun. Yapma bunu:)

12. Ver: Vermem diyerek kaptığın zararlı şeyleri elinden aldığımızda genel tutumun sızlanarak ver demek :)

13. Alo: Herkes evde mutlaka bir telefonla konuşuyor. Biz de sana bir telefon aldık. Uzun uzun konuşuyorsun telefonda… Alo demeyi ihmal etmeden.

14. Anneanne - Babaanne: Bu kelimelerin sahiplerini çok iyi tanıyorsun. Çok kullanmasan da bu kelimeleri bildiğini biliyoruz:)

15. Gangham: Sana yemek yedirmeye çalıştığımız o zorlayıcı saatlerde oyalamak için seni, gangham style şarkısını açıyoruz. Burdan duya duya öğrendin bu kelimeyi…

16. Upsy Daisy: Yine sana yemek yedirmeye çalışırken açtığımız çocuk programından öğrendiğin bir kelime. Daha bu hafta söylemeye başladın. Türkçe bitti İngilizceye başladın demek:)

17. Gargamel: Bu sefer anneannen sana yemek yedirmeye çalışırken seni oyalamak için Gargamel maketini sana verip seslendirdiğinde öğrendin bu kelimeyi. Bu da yeni bir kelime. Çok komik söylüyorsun bu arada. Gargemiiilll…



Zaman geçtikçe kim bilir daha neler neler anlatacaksın...Şimdiden her kelimen bir neşe kaynağı bize.

Seni çok seviyoruz Burko! 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Bumerang

Bumerang - Yazarkafe